Arayüz Tasarımı ve Geliştirme Önemi – UX/UI Nedir?

Gelişen internet teknolojisi tüm kullanıcılarını daha fazla içine çekiyor. Artık herkesin elinde ya da hemen yanında internet erişimi olan en az bir cihaz bulunuyor. Bu cihazlar ile ulaşabileceğimiz internet sayfaları ya da uygulamalar ile ihtiyacımız olanı karşılamaya çalışıyoruz.

Bazen geliştirilen ve tasarlanan müthiş fikre sahip web sayfası ya da mobil uygulamaları kullanarak ihtiyacımızı karşılıyoruz. Bu sayfaların ya da uygulamaların her ayrı alanı, o alanın uzmanları tarafından özenle, kullanıcıların daha iyi kullanılabilirliğini artırmak için çalışılıyor. Bazen de mecburiyetten midir bilemeyiz hiç stabil olmayan ve berbat bir arayüze sahip iğrenç bir yapıyı kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu da hayli bir işkence oluyor. Kullanmayın, silin gitsin!

Kullandığımız web sayfasının ya da mobil uygulamanın yazılım kısmının iyi olması yanında kullanıcıların kullanabilmesi için kullanılan imaj içeriklerinden arayüz tasarımına kadar iyi bir yapıda olması gerekiyor. Hatta iyi değil, harika olması şart! Çünkü yapının bir albenisi olmalı ki ziyaretçiler, kullanıcılar ya da müşteriler bol bol web siteye, web ya da mobil uygulamaya giriş yapsın, ihtiyacını karşılasın.

8164v8
(Gmail eposta servisinin eski web arayüz tasarımı görüntüsü. Çok kötü değil, ancak yeni gmail arayüz tasarımının yanından geçemez)

 

Yeni-Gmail-arayüz-tasarımı
(Trend yapıya uygun ve renk geçişleri harika, stabil gözüken yeni gmail arayüz tasarımı. Eskiye nazaran nasıl?)

Moda sektörü gibi kullanılabilir arayüz tasarımı sektörü de Dünya’da her geçen gün kendisini güncelliyor, yeniliyor ve büyüyor. Ülkemiz sektöründe kullanılabilir arayüz tasarımı emekleme döneminde olsa bile emin adımlarla hızla ilerliyor.

Büyük firmaların, kuruluşların, yapıların hatta devamlı sıklıkla kullandığımız web ve mobil uygulama içeriklerin arayüzleri belli dönemler hem bilgisayar formatlarında hem de mobil sürümlerinde sıklıkla değişiyor. Bunun ana sebeplerinden biri geri dönüşleri dikkate alarak kullanıcıların daha stabil ve verimli bir şekilde yapıyı harikulade kullanılması hedeflenmesidir. Böylece kullanıcı zahmet çekmeden yapı üzerinde ihtiyaçlarını karşılayacak.

Daha iyisini yapana kadar en iyisi 😉

Böylece devreye kullanıcı deneyimi(UX) ve arayüz(UI) tanımları karşımıza çıkıyor. (Basit olarak) Mobil uygulamaları ve bilgisayar yazılımları, web sitelerin web ve mobil versiyonları vs. kullanıcılara en iyi şekilde sunmak için UX ve UI tasarım dalları uzmanlarından yararlanılıyor. Eğer bir içerik ya da bir alan; yapıya, projeye eklenecekse kullanıcıların kullanımı bakımından en iyi şekilde nereye, nasıl hangi sistem ile uygulanması gerektiğini belirliyor. Böylece ziyaretçiler en iyi şekilde, sıkılmadan aradığını tak diye bularak ihtiyacını gideriyor. Hem zamanı cepte kalıyor hem de olumsuz geri dönüşlerden kurtulmuş oluyor.

Olayı daha iyi kavramak adına, bütçeniz dâhilin de renkleri ve konsepti berbat, çekyat sistemi saçma(bir türlü denemelerde çekip yatamadığınız) ahşap derecesi kötü bir oturma takımı alır mıydınız? Ben almazdım, almamda! Eğer bu işin piri gelip o oturma takımına el atacak olursa, son trend renkleri kullanılarak, kullanıcıların mesela benim çok kolay biçimde koltuğu tek bir müdahale ile çekyata dönüştürebileceksem, oturma takımının malzemeleri özenle seçilip kullanılmışsa albenisi yükseleceği için satın alırdım, müşterilerde satın alırdı.

Arayüz tasarımı da aynen bu şekildir. Arka planda yazılmış, çalışan, en iyi kütüphanelerden yararlanılmış ne kadar iyi bir sisteem olursa olsun, kullanıcının muhatap olacağı tarafı yani arayüz ve etkileşim kısmı ne kadar kullanışsız, kötü ve stabil olmayan yapıda ise maalesef sektör içerisinde yer edinemez.