Yakın zaman önce birkaç arkadaşımla arayüz tasarım konulu sohbetler yaptık. Birkaç yeni proje fikri ile kullanıcıları etkileme ve daha iyi deneyim yaşatma adı altında gideceğimiz yolları tartıştık. Ön ayak olması adına daha da acele ederek birkaç eskiz çalışması çizmeye, fikir üretmeye başladık. İçerikler, materyaller, etkileşim alanları, sayfalamalar derken içerik o kadar şişti ki zaman geçtikçe kullanıcı için çok büyük sorunlar oluşacağı kesindi.Kullanıcının uygulama ile etkileşime gireceği içerikler fazla olmasından dolayı kullanıcı bu durumdan sıkılabilir, daralabilir ve en kötüsü işlemleri sağlamadan uygulamadan çıkış yapabilirdi. Yakın zaman içerisinde çoğu popüler mobil uygulamalar daha sade ve yalın tasarımlara hızla geçmiş, hedef kitlelerine basitliği alıştırmışken bizim proje biraz kumar oynamaktan farksız olabilirdi.
Problemimizi daha yalın halde anlatacak olursak; Kullanıcının bir sayfa içerisinde onlarca sayfalama ve materyal dizilimi ile işlem yapması değil, daha az materyal içerikleri ile işe yarar sayfalamalar yardımıyla problemi çözmesidi.
Aldığımız notlar ile çizimlerini yaptığımız eskizler, cihazlarımıza kurduğumuz hatırlatıcılar ile öylece problemi çözmeye odaklandık. Düşünceler ile çizimler, tekrar tekrar çizimler, bol bol eskizler neticesinde bomba bir fikir ile kargaşayı yok etmeye karar verdik.
*Özelleştirilebilir Uygulama Ekranı.
Fikrin çıkış noktası mobil cihazların göz bebeği hava durumu widgetları idi. Bunları özelleştirip dilediğimiz gibi cihazımızın ana ekranında dizebiliyor, içeriğini kontrol edebiliyorduk. Fikrimizi bu çözüm noktasına odaklayarak denemeler yapmaya karar verdik.
Özelleştirilebilir Uygulama Ekranı; Artık “ÖUE” diye kısaltacağım.
ÖUE’nin mantığı; Uygulamamızı akıllı cihazlara kuran tüm kullanıcılar, uygulamanın arayüzün de bulunan tüm içeriği nasıl isterse o şekilde düzenleyebilecek. Uygulamayı kendi kullanım kolaylığı yönünden kendisi belirleyecek.
Örneğin uygulama yardımıyla mağazasında yüzlerce ürünün fotoğrafını çekip pazarlamasını yapacak bir kullanıcı düşünelim. Fotoğraf çektikten sonra onlarca madde, içerik ve materyal doldurması, bunu diğer yüzlerce üründe aynı şekilde yapması çok can sıkıcı bir durum olacaktır. ÖUE ile uygulamayı kendi kullanım yönünden düzeltecek olursa çözüme de daha kısa sürede ulaşacağını düşünüyoruz.
Ürünlerin fotoğrafını çektikten sonra; başlık, açıklama ve fiyat belirtmesi yeterli olan bir satıcı, “ürün ekleme” ekranına bu içerikleri belirleyecek. Bundan böyle her ürün eklediğinde bu üç içeriği doldurması ile işini halletmiş, ürünleri online pazarına sunmuş olacak.
Kullanıcılar uygulamayı akıllı cihazlarına kurduktan sonra “walkthroughs” ekranı ile ÖUE sistemini bilgilendirilmesine karar verdik. Bu bilgilendirme uygulamanın arayüzün de bulunan materyalleri ve içerikleri kullanıcının dilediği gibi özelleştirerek dizayn etmesini sağlayacak.
Projemizde oluşan mobil arayüz tasarımı kargaşasını şimdilik bu fikir ile çözüme kavuşturmayı planlıyoruz. Gelecek içerikte görüşmek dileğiyle.